SideBar aanpassen

Iaido de weg van het zwaard

Iaido is de traditionele Japanse gevechtskunst van het snel en vloeiend trekken van het zwaard, gevolgd door een directe aanval. Iaido is opgebouwd uit de volgende elementen:

  1. Nikitsuke: het trekken van het zwaard, direct overgaand in een snij beweging.
  2. Kiritsuke: de direct volgende slag, snede of steek.
  3. Chiburi: het afschudden van het bloed van de zwaardkling.
  4. Noto: het terug steken van het zwaard in de schede.

Alle bewegingen dienen vloeiend, zuiver en resoluut te worden uitgevoerd. De technieken omvatten de snelle reactie tegen aanvallen van voor, achter en van opzij door één of meerdere tegenstanders. Dit zowel vanuit een zittende als een staande houding. De uitvoering wordt gekenmerkt door concentratie en voortdurende waakzaamheid (Zanshin).

Al is er geen tegenstander aanwezig, bij het uitvoeren van de iaido-technieken moet men die wel voor de geest halen en zich de bedreiging door een denkbeeldige aanvaller zo realistisch mogelijk indenken. Anders zou iaido een mechanische handeling worden, een opeenvolging van zinloze exercities.

Het doel van Iaido is het ontwikkelen van bewustzijn, concentratie, oprechtheid, een rustige geest en mentale en fysieke eenwording door het beoefenen van traditionele zwaardtechnieken. Het is de Japanse gevechtskunst die het meest dicht bij de Samurai klasse en Japanse adel staat.

Op technische vlak wordt iaido ook als een zeer moeilijke techniek beschouwd, het aanleren ervan vergt van de beoefenaar dan ook een heel grote concentratie, zowel geestelijk als lichamelijk, aanhoudend doorzettingsvermogen is vereist bij het beoefenen van iaido.

Page last modified on November 26, 2016, at 08:45 PM